Ύφεση στην Ιταλία

Στη δίνη της ύφεσης βρίσκεται η ιταλική οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat, το εθνικό ακαθάριστο προϊόν της χώρας, το 2008, σημείωσε μείωση της τάξης του 1% σε σχέση με τον προηγούμενο έτος.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1975, λόγω τότε και της ασυγκράτητης αύξησης του πληθωρισμού και αμέσως μετά από την διεθνή πετρελαϊκή κρίση.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αρνητική επίδοση της ιταλικής οικονομίας, είναι ακόμη πιο ανησυχητική, αν κανείς την συγκρίνει με τα στοιχεία των υπόλοιπων μεγάλων χωρών: το 2008, μόνον το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, παρουσίασε κάμψη (0,7%) ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, συνέχισαν να αναπτύσσονται, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα να σημειωθεί αρνητική επίδοση της τάξης του 2%, η Ένωση Βιομηχάνων κάνει λόγο για 2,5%, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν περιστολή του ΑΕΠ μέχρι και 3%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει την Τρίτη ο ιταλικός τύπος, τόσο το Διενθές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο ΟΟΣΑ, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν, με αρνητικότερες προβλέψεις, τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τους για την φετινή οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Αναμένεται τώρα να ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία, μέχρι τώρα, είχε επικεντρώσει τις παρεμβάσεις της, στην ενίσχυση των χαμηλοεισοδηματιών, στην υποστήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών και στην έγκριση σχεδίου για την πραγματοποίηση δημοσίων έργων σε όλη την Ιταλία.
Πηγή: skai.gr