Κλείσιμο

Επίσκεψη Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο: Οι επαφές για οικονομική συνεργασία και η ίδρυση Ελληνο-Κυπριακού Επιμελητηρίου

Me επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ελληνικής επιμελητηριακής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, όπου εξετάστηκαν και υπήρξαν συμφωνίες  για τη διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκανε λόγο για  σημαντικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και μία σειρά υπουργών, και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, την  Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο.
Ενώ δέχθηκε τιμητική πρόσκληση και συμμετείχε ως ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Όπως αποφασίστηκε κατά την διάρκεια των διμερών επαφών, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός διμερούς, Ελληνο-Κυπριακού Επιμελητηρίου, αλλά και για τη διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ – ενός στην Αθήνα και ενός στη Λευκωσία- με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων. Παράλληλα θα υπάρξει συντονισμός ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω συνεργασίας με τις κυπριακές, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της Μέσης Ανατολής, και αντίστοιχα οι κυπριακές επιχειρήσεις, μέσω συνεργασίας με τις ελληνικές, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ως κύριος ομιλητής είχε την τιμή να μιλήσει πρώτος στην εκδήλωση, τόνισε ότι:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινή ιστορία, κοινή γλώσσα, πολιτισμό και αξίες. Είναι δεδομένη, λοιπόν, η φιλία και η αλληλεγγύη. Είναι δεδομένη η σύμπνοια και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής υπογράμμισε την ανάκαμψη και επανεκκίνηση των δύο οικονομιών, μετά από την πρωτόγνωρη σε διάρκεια και ένταση υγειονομική κρίση, την προσαρμογή στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση, τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και βεβαίως την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου, απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία.

«Είναι σημαντικό το ότι οι δύο χώρες, σε πολιτικό επίπεδο, παραμένουν απόλυτα συντονισμένες, προκειμένου να απαντήσουν στην προκλητικότητα της Τουρκίας, με τρόπο οργανωμένο και συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο. Θέλω, αντίστοιχα, να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήταν και παραμένει πάντα στο πλευρό της Κύπρου», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Άμεσος στόχος των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μετά και τις επίσημες επαφές που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ στην Κύπρο, είναι η δημιουργία Ελληνο-Κυπριακού Επιμελητηρίου, η διεξαγωγή επιχειρηματικών φόρουμ σε Αθήνα και Λευκωσία το αμέσως επόμενο διάστημα και η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων για την περαιτέρω πρόσβαση των ελληνικών στην αγορά της Μέσης Ανατολής και των κυπριακών σε αυτή των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΕΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Β΄Αντιπρόεδρο Παύλο Ραβάνη και τον Γ.Γ. Παναγιώτη Αγνιάδη, απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης τίμησε και την Νατάσα Πηλείδου, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ επισήμανε τις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν σε τομείς μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή, η υψηλή τεχνολογία κ.ά., αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος του ΕΑΑ κ. Χατζηθεοδόσιου,  η επίσκεψη του οποίου στην Κύπρο καλύφθηκε δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά με συνεντεύξεις και στα τέσσερα κυπριακά κανάλια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολιτικό θέμα: «Σε όλες μας τις συναντήσεις εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό. Η ελληνική επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα ήταν και παραμένει πάντα στο πλευρό της Κύπρου, ενάντια σε κάθε παράνομη ενέργεια. Είμαστε δίπλα στην Κύπρο, στηρίζοντας τον αγώνα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα Ελλαδιτών και Κυπρίων, για ένα νησί ενωμένο και απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής. Αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ενισχύοντας το κλίμα φιλίας και ενότητας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αλλά και των λαών μας. Καλλιεργώντας και ενθαρρύνοντας συνεργασίες που δημιουργούν αμοιβαία οφέλη και ενισχύουν την ανάπτυξη εκατέρωθεν.Στο πλαίσιο της επίσκεψης, βρεθήκαμε, μάλιστα, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στη Δερύνεια, ζητώντας να επέμβει η Ευρώπη ώστε να λυθεί το θέμα της Αμμοχώστου και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Το μήνυμα της επίσκεψής μας στην Κύπρο είναι πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Οι βάσεις μπήκαν, ξεκινάμε να «χτίζουμε».

Μάλιστα ο κ. Χατζηθεοδοσαίου, επισκέφτηκε  το ελληνικό στρατόπεδο της ΕΛΔΗΚ, όπου απότισε φόρο τιμής στους πεσόντες και συνομίλησε με τους αξιωματικούς και του Έλληνες στρατιώτες, ενώ ξεναγήθηκε στο μουσείου που  βρίσκεται εντός του στρατοπέδου

Πηγή: skai.gr
TAGS: Κύπρος