Χατζηδάκης κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ: Αναλγησία με 444 χήρες ναυτικών - Να κάνουν τη δουλειά τους

Την οργή του «σχετικά με την αναλγησία ορισμένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ εις βάρος των πολιτών» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Οι αντιλήψεις ορισμένων στον ΕΦΚΑ δεν σταματάνε ποτέ να σε εκπλήσσουν. Σχεδόν κάθε μέρα καινούριες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αυτή τη φορά παράγινε με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και το δεσποτισμό. "Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι"» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το τελευταίο περιστατικό με το ΝΑΤ είναι εξοργιστικό.

Όπως επισημαίνει, «444 γυναίκες χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν, μέχρι σήμερα, τη σύνταξη χηρείας, που δικαιούνται, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης. Ψηφίσαμε το νόμο, πριν από έναν μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών, αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα, δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!».

«Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν, ενώ, την ίδια ώρα, οι 444 χήρες περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους. Πόση αναλγησία πια! Ως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;

Μου τα περιέγραψε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και γι' αυτό ζήτησα από τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ να παρέμβει αμέσως στους υφιστάμενους της και να τους ζητήσει να κάνουν τη δουλειά τους! Όχι δηλαδή να βρίσκουν 15 προβλήματα σε κάθε λύση! Αλλά να δώσουν επιτέλους τις συντάξεις σε όλες αυτές τις κυρίες οι οποίες εν πάση περιπτώσει τις δικαιούνται εδώ και καιρό» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Και υπογραμμίζει: «Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ! Τόσο εμείς στο υπουργείο όσο και ο Παναγιώτης Δουφεξής στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα. Τονίζω όμως για μια ακόμα φορά: Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε, εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε. Και γι' αυτό καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ