Χατζηδάκης: Άμεσα στη Βουλή τροπολογία για τις εκκρεμείς συντάξεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την άμεση κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας για τη χορήγηση της εξαγγελθείσας εθνικής (προσωρινής) σύνταξης μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης σε συνταξιούχους οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν για χρόνια στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος ως Υπουργός δεν θα επιτρέψει τέτοια χρόνια αναμονή και απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα στους «γραφειοκράτες» του δημοσίου να βάλουν τέλος στις καθυστερήσεις.

Η λεγόμενη εθνική σύνταξη έχει οριστεί στα 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και θα καταβληθεί αναδρομικά για τους μήνες της αναμονής.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η τροπολογία θα προβλέπει και μηχανισμό συμψηφισμού για τις περιπτώσεις που ορισμένοι λάβουν χρήματα τα οποία δεν δικαιούνται, καθώς η οριστική σύνταξη μπορεί να είναι εντέλει μικρότερη απ' αυτή που προσδοκούν.

«Ένα κράτος που καθυστερεί για ένα, δυο, τρία, τέσσερα χρόνια να δώσει τις συντάξεις, δεν δικαιούται  να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και  να τους περνά από 40 κόσκινα για να δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Με εμένα υπουργό αυτό αποκλείεται  να γίνει», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους, ο Υπουργός Εργασίας από το βήμα της Βουλής, ενώ εκπέμποντας σαφές και αυστηρό μήνυμα παύσης των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων, πρόσθεσε εμφατικά: «Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, για να το ακούν και οι οποίοι γραφειοκράτες. Δεν γίνεται να καθυστερούμε άλλο. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί».