Κλείσιμο

«Χαμόγελα» για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης - Τι σημαίνει για τα μέτρα στήριξης

Ήταν ανώτερος των προσδοκιών καθώς το α' 3μηνο ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος καθώς περιλαμβάνει έναν μήνα εχθροπραξιών στην Ουκρανία που απογείωσε τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σκόρπισε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στο α' 3μηνο του έτους ο οποίος έφτασε στο 7%. Σκόρπισε χαμόγελα γιατί είναι σχεδόν 2 μονάδες υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης και γιατί είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των 27 κρατών μελών.  

Σκόρπισε χαμόγελα γιατί ήταν ανώτερος των προσδοκιών καθώς το α' 3μηνο ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος καθώς περιλαμβάνει έναν μήνα εχθροπραξιών στην Ουκρανία που απογείωσε τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ρεκόρ στις τιμές και των 2 αυτών αγαθών σημειώθηκαν το Μάρτιο.  

Σκόρπισε χαμόγελα και λόγω των ποιοτικών στοιχείων της ανακοίνωσης. Επενδύσεις και εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο παρά τις δύσκολες συνθήκες 12,7% και 9,6% αντίστοιχα, στοιχεία που δείχνουν σαφή δυναμικής της οικονομίας. Εδώ υπάρχει βέβαια ο αστερίσκος της κατανάλωσης. Οι Έλληνες – βγαίνοντας από τις καραντίνες – καταναλώσαμε σαν τρελοί όπως δείχνει ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης στο 10,5%. 

Σκόρπισε χαμόγελα γιατί το 7% της ανάπτυξης σε μια τόσο δύσκολη περίοδο θέτει τις βάσεις ακόμη και για αναθεώρηση του της εκτίμησης της κυβέρνησης για το σύνολο της χρονιάς. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην δήλωση του. «Οι επιδόσεις αυτές θέτουν τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.  

Αν πάρουμε ως δεδομένο με βάση τα στοιχεία του τουρισμού ότι το γ' τρίμηνο θα είναι εξαιρετικό, τότε ένα καλό β΄ τρίμηνο – που κι αυτό έχει 2 μήνες τουρισμού μέσα , ενώ τον Απρίλιο οι εξαγωγές κινήθηκαν εξαιρετικά – θα μπορούσε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να ξαναστείλει τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από το 3,1% στο 5%. Σε μια τέτοια περίπτωση , η κυβέρνηση θα βρισκόταν με επιπλέον 1,5δισ€ διαθέσιμο οικονομικό χώρο – μέρος αυτού πάντως έχει...φαγωθεί ήδη καθώς έχουν ληφθεί μέτρα – ώστε να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με επίκεντρο αυτή τη φορά τα καύσιμα.
 

TAGS: ΕΛΣΤΑΤ