Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης-όχι ύφεση

Η αμερικανική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη -αλλά όχι ύφεση- καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει την πτώση στο στεγαστικό τομέα που εξακολουθεί να θέτει κινδύνους για την προοπτική της.

Τη θέση αυτή διατύπωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς περιόρισε στο 2,2%, από 2,9%, την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ, στη διάρκεια του 2007. Για το 2008 η πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2005 και το 2006 ήταν 3,2% και 3,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δήλωση του ΔΝΤ, "η πτωτική τάση που παρατηρείται στο ρυθμό ανάπτυξης σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ασθενέστερη προοπτική για επενδύσεις στο στεγαστικό κλάδο". Όπως αναφέρει, οι διαθέσιμες οικίες προς πώληση βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και ο κατασκευαστικός κλάδος υποχώρησε πιο γρήγορα, από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα. Πάντως, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, "οι κίνδυνοι για αυτή τη λιγότερο ζωηρή προοπτική παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο".

Εξάλλου, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ζήτημα της εξισορρόπησης της ανησυχίας σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εναντίον των πληθωριστικών κινδύνων και η πολιτική που διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, παραμένει η κατάλληλη για τώρα
Πηγή: skai.gr