Βρούτσης: Φοβάμαι πολύ για το στόχο της ανεργίας στο 15% λόγω κορωνοϊού

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την έντονη ανησυχία του για την επίτευξη των στόχων ως προς τη μείωση της ανεργίας στο 15%, λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, προχωρώντας στην παραδοχή ότι η επιδημία θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και γι' αυτό δυσχεραίνει όπως είπε την τήρηση του προγραμματισμού ως προς το πεδίο της ανεργίας.

«Η πανδημία θα έχει επιπτώσεις σε όλο το σύνολο της οικονομίας, αλλά και στην αγορά εργασίας. Μακάρι να πιάσουμε το στόχο του 15% σε ότι αφορά τη μείωση της, αλλά φοβάμαι πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Βρούτσης: «Εφ' όπλου λόγχη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ως προς τη δέσμη μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι πολλά εξ αυτών είναι προσωρινά, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα πως η ανανέωση και ενίσχυσή τους θα είναι συνεχής ανάλογα με τις εξελίξεις, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί σε καθημερινές συσκέψεις.

Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) και Μαρίας Αθανασίου (Ελληνική Λύση), αναφορικά με τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τον κορωνοϊό και δη την άδεια ειδικού σκοπού που θεσμοθετείται με σημερινή ΠΝΠ για γονείς μετά το κλείσιμο των σχολείων, ο Υπουργός Εργασίας, απηύθυνε μήνυμα ενότητας πολιτείας, επιχειρήσεων κι εργαζομένων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

«Η κατάσταση είναι έκρυθμη και τα δύσκολα είναι μπροστά. Η κυβέρνηση βρίσκεται εφ όπλου λόγχη», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν στόχο να μην υπάρχουν κοινωνικές και δημοσιονομικές ανατροπές.

Άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς λόγω κορωνοϊού

Αναφορικά με την άδεια ειδικού σκοπού, ο Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι  αυτή αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, ότι θα είναι 3 ημέρες συν μία επιπλέον, την οποία ο εργαζόμενος θα λαμβάνει από την κανονική ετήσια άδειά του, ενώ το κόστος θα επιβαρύνει κατά τα 2/3 τις επιχειρήσεις, κατά το 1/3 την πολιτεία και κατά το υπόλοιπο 1/3 τους εργαζόμενους.

«Αν πάρουμε την απόφαση να ρίξουμε όλο το βάρος στις επιχειρήσεις θα καταρρεύσει η οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες.

Ως προς την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του συστήματος Εργάνη για την ανάρτηση του ωραρίου των εργαζομένων, ο κ. Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι θα είναι προσωρινή λόγω κορωνοϊού κι εν συνεχεία θα επαναλειτουργήσει απολογιστικά, ώστε να εντοπιστούν τυχόν καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές, τις οποίες δεν απέκλεισε. 

Πηγή: skai.gr