Βρετανία: Συρρίκνωση ΑΕΠ, ανεργία, εκτόξευση χρέους και πάγωμα μισθών λόγω πανδημίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% φέτος και διπλασιασμό της ανεργίας στο 7,5% λόγω της πανδημίας, προέβλεψε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ κατά την παρουσίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού δαπανών.

Επικαλούμενος τα στοιχεία από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR), ο κ. Σούνακ είπε ότι η βρετανική οικονομία δε θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Όπως πρόσθεσε, «η οικονομική ζημιά θα είναι μακροχρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το 2025 η οικονομία θα είναι κατά περίπου 3% μικρότερη σε σύγκριση με όσο αναμενόταν στον προϋπολογισμό του Μαρτίου».

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 11,3% θα είναι η χειρότερη ετήσια επίδοση εδώ και 300 χρόνια, δηλαδή από τη χρονιά του «μεγάλου ψύχους» το 1709.

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, το OBR προβλέπει ότι θα φτάσουν τα 2,6 εκατομμύρια το προσεχές καλοκαίρι.

Ο κ. Σούνακ αποκάλυψε ότι ο κρατικός δανεισμός φέτος θα φτάσει τα 349 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου το 19% του βρετανικού ΑΕΠ. «Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης», σχολίασε ο υπουργός. Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 97,5% του ΑΕΠ το 2025, από 91,9% που εκτιμάται για φέτος.

Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει 280 δισεκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με ένα πρόσθετα κονδύλια 55 δισεκατομμυρίων λιρών να έχουν προϋπολογιστεί για δαπάνες εντός του 2021, π.χ. για αγορά εμβολίων, για μαζικά διαγνωστικά τεστ και εξοπλισμό ατομικής προστασίας από τον ιό.

Σε ένα άλλο μέτρο, που έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεκλογική δέσμευση των Συντηρητικών και μειώνει από το 0,7% στο 0,5% του ΑΕΠ το κονδύλι για τη διεθνή βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και έτσι θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό για ενίσχυση φώτων χωρών μεταξύ των χωρών του G7.

Ο κ. Σούνακ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ανακοινώνοντας πάγωμα μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους, πλην του προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας NHS. Ωστόσο, περίπου 2,1 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν λιγότερα από το μέσο μισθό των 24.000 λιρών το χρόνο θα λάβουν αύξηση τουλάχιστον 250 λιρών. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τον Απρίλιο κατά 2,2% σε 8,91 λίρες την ώρα.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε πάντως αυξήσεις κονδυλίων για χτίσιμο σχολείων, για την υγεία, για δίκτυο μεταφορών, για νέες οικονομικές κατοικίες, καθώς και την ίδρυση Εθνικής Τράπεζας Υποδομών.

Πηγή: skai.gr