Κλείσιμο

Βαρβιτσιώτης: Οικονομικό comeback για την Ελλάδα

Συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρό της, Marcus Tons, πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Βερολίνο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους Γερμανούς Βουλευτές - εκπροσώπους όλων των κομμάτων, για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας ως προς αυτά.

Ειδικότερα, αντικείμενα της συζήτησης ήταν το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, το Μεταναστευτικό, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και η Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και στην οικονομική ανάκαμψη που επετεύχθη αυτήν την περίοδο μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

«Η χώρα με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της παρούσας κυβέρνησης κάνει οικονομικό comeback και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μήνυμα εμπιστοσύνης που έστειλαν οι πολίτες στην Ευρώπη «ένα μήνυμα που πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα δίκαιο και σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ που δεν θυσιάζει τις παραδοσιακές πολιτικές της Συνοχής και της ΚΑΠ που κατέστησαν την ΕΕ success story».

Για το μεταναστευτικό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η οικοδόμηση κοινής και αποφασιστικής ευρωπαϊκής στάσης με ένα δίκαιο μηχανισμό κατανομής βαρών που θα διαφυλάσσει τα σύνορα και τις αξίες της Ευρώπης.

Τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλογούν στο ειδικό βάρος της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων. «Η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ στα Βαλκάνια, με ιστορικό και καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωσή της. Είναι πρόκληση και ευκαιρία για την σταθερότητα της περιοχής, η Ελλάδα να γειτνιάζει για πρώτη φορά με βαλκανικές χώρες που θα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ