Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης - Ποιους αφορά

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή αναστέλλεται για ένα έτος η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αλλά και στα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, ελεύθερο επάγγελμα, μερίσματα και ενοίκια. 

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία. Μεταξύ άλλων, οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή μπορούν να ρυθμιστούν από το Μάιο του 21 σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2.5%.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος ως υπεράριθμες. Για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, ανοίγουν οι πύλες ένταξης  στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Δάνεια με εγγύηση δημοσίου. Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει  μέχρι και το 100%.
 

Πηγή: skai.gr