Τουρκικό ενδιαφέρον για πυρηνική τεχνολογία

Έλλειμμα ενέργειας ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Τουρκία το χρονικό διάστημα 2008-2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τουρκικού Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού (DPT), τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του Τουρκικού Ασιατικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (TASAM),  Σουλεϊμάν Σένσοϊ, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την πυρηνική ενέργεια, στο πανεπιστήμιο του Γαλατά Σεράι, στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τον ίδιο, το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται σήμερα από πηγές εκτός των συνόρων της. \"Πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας\", πρόσθεσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου \"Anadolu\".

O κ. Σένσοϊ δήλωσε ακόμη ότι ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας δεν είναι αρκετά δραστήριος στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας. Οι εκπρόσωποί του επισημαίνουν μεν ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον οποιοδήποτε σχετικό διαγωνισμό προκηρύσσει η κυβέρνηση, αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

\"Πρέπει παράλληλα να προωθήσουν πιο ενεργά την έννοια της πυρηνικής ενέργειας στην κοινωνία\", είπε και πρόσθεσε ότι \"πυρηνική ενέργεια δε σημαίνει μόνο τη δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού. Θα ήταν πιο ακριβές αν χρησιμοποιούσαμε τον όρο \"πυρηνική τεχνολογία\", όταν αναφερόμαστε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας\".

Συμπλήρωσε δε, ότι \"μια επιτυχημένη μετάβαση της Τουρκίας στην πυρηνική ενέργεια θα τη βοηθήσει να διατηρήσει στρατηγική θέση στα επόμενα 30-40 χρόνια\".
Πηγή: skai.gr