Τουρκία: Χαμηλότερος κι από της Κίνας ο βασικός μισθός - Συγκρίσεις τουρκικών ΜΜΕ με τη Δύση

Με μισθό, κατώτερο και από τον βασικό μισθό της Κίνας, αμείβεται το μισό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γειτονικής χώρας.

Το γεγονός προκαλεί οργή σε μεγάλος μέρος των πολιτών, καθώς, αφενός το κόστος ζωής στην Τουρκία είναι πολύ ψηλότερο από αυτό της Κίνας, αφετέρου αφού οι μισθού αυτοί απέχουν πάρα πολύ από τις βασικές αμοιβές των εργαζομένων της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, βασικός μισθός στην Τουρκία ανέρχεται σε 337 δολάρια μηνιαίως, τη στιγμή που στην Κίνα ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 340 δολάρια, και δεν είναι μόνον αυτό, καθώς το βασικό μισθό λαμβάνουν τουλάχιστον το 50% των Τούρκων. 

Ο βασικός μισθός είχε φτάσει και τα 440 ευρώ στη γείτονα  παλαιότερα, επί διακυβέρνησης Ερντογάν, αλλά τώρα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα.  

Καταλυτικές ήταν οι συγκρίσεις που έκανε ο δημοσιογράφος του τουρκικού FOX, με τη Γαλλία όπου το μεροκάματο είναι δεκαπλάσιο της Τουρκίας ενώ οι Γάλλοι που παίρνουν το βασικό μισθό δεν ξεπερνούν το 13% ενώ στη Γερμανία βασικό μισθό παίρνει το 3%. 

Για το θέμα των χαμηλών βασικών μισθών ρωτήθηκε ο τούρκος υπουργός Εργασίας αλλά δεν απάντησε…

Την  ίδια στιγμή υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε –βάσει των επίσημων στοιχείων- στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο. 

Πηγή: skai.gr