Τουρκία: Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο

Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο υποχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για σημαντική αύξησή του.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 8,05 λίρες ανά δολάριο στις 11.33 το πρωί, έχοντας χάσει φέτος το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στις 9,49 λίρες ανά ευρώ διαμορφώνεται η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα. 

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Σημειώνεται ότι η επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, σε πολλά μέτωπα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος), που προκαλεί διεθνή επενδυτική αβεβαιότητα με υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μέσω των διεθνών οίκων, η χειραγώγηση της νομισματικής πολιτικής μέσω της κεντρικής τράπεζας, αλλά και της οικονομίας ευρύτερα μέσω γαμπρού του του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στη γείτονα. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr