Κλείσιμο

Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε οτι η κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από 8,5 δισ. ευρώ το 2003 ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 80%, ενώ επανέλαβε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις.

Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 αύξησε τα έσοδά του κατά 4,13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2007.

Το ΕΤΑΑ (Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) κατά το ίδιο διάστημα αύξησε τα έσοδά του κατά 39,59%. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Τύπος) για το αντίστοιχο διάστημα είχε αύξηση 4,78%. Το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα) στο ίδιο διάστημα αύξησε τα έσοδά του κατά 7,99%, ενώ ο ΟΓΑ είχε αύξηση κατά 10,1% σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Πάντως, η κ. Πετραλιά δέχθηκε ότι ο ΟΑΕΕ (Ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών) έχει πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο χαρακτήρισε χρόνιο και οφειλόμενο κυρίως σε κληρονομημένες διαρθρωτικές στρεβλώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το έλλειμμά του καλύπτεται κατά έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης δέχθηκε ότι στο ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο απέδωσε στον τριπλασιασμό των αιτήσεων για συνταξιοδότηση κατά το 2008 αλλά και στη διανομή των αποθεματικών των ταμείων χωρίς μελέτη και χωρίς αναπλήρωση, όπως ισχυρίστηκε.
Πηγή: skai.gr