Κλείσιμο

Το «ελληνικό πρόβλημα» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Το «ελληνικό πρόβλημα» θα τεθεί επί τάπητος στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε εθελοντική βάση στο νέο πακέτο στήριξης φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί, ενώ το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις -κάτι που ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο αναμένεται να «κλειδώσει» την Πέμπτη παρά την εμπλοκή που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται καμία νέα απόφαση κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου και πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 3 Ιουλίου.

Οι ηγέτες των 27 κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν συμπληρωματική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα λιτότητας.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται επίσης να δρομολογήσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση του δανείου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει «να προσπαθήσουν να διατυπώσουν τη δέσμευση που ζητεί το ΔΝΤ» για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας τον Ιούλιο προς την Ελλάδα, δηλαδή την εγγύηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος. 

Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε την Τετάρτη τον Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, για την «αποφασιστική υποστήριξη» του Παρισιού, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας «συνεχάρη» τον κ. Παπανδρέου «για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στο ελληνικό κοινοβούλιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για την αποφασιστική υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας» στη συνέχιση της πολιτικής ανάκαμψης που ακολουθεί, την οποία και χαρακτήρισε «θαρραλέα και αναγκαία».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με ολλανδικές τράπεζες για την εθελοντική συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την πεποίθηση του ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μαρτόνι σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Την Τετάρτη, οι ελληνικές θέσεις ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρόγραμμα της Συνόδου
Η Σύνοδος αρχίζει την Πέμπτη με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19:00 και, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, θα αρχίσει το δείπνο εργασίας στις 20:15.

Το πρωί της Παρασκευής, θα ξεκινήσει η πρώτη σύνοδος εργασιών, που θα λήξει το μεσημέρι στις 13:00. Μετά το γεύμα εργασίας που θα μεσολαβήσει, θα αρχίσει η δεύτερη σύνοδος εργασιών στις 14:45. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 17:15.
Πηγή: skai.gr