Την προώθηση ελληνικών τυριών στηρίζει η ΕΕ

Τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων για την προώθηση ελληνικών τυριών στην ΕΕ αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την προώθηση τριάντα ακόμη γεωργικών προϊόντων ευρωπαϊκής προελεύσεως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό ανακοινωθέν, η Επιτροπή ενέκρινε επιδότηση, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση ελληνικών τυριών στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα επιδότησης, σύμφωνα με το οποίο τα ποσά που θα χορηγηθούν είναι 1.88 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 1, 54 εκατ. ευρώ το δεύτερο χρόνο και 1,58 εκατ. ευρώ τον τρίτο και τελευταίο χρόνο. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το ήμισυ του συνολικού ποσού της επιδότησης, ήτοι 2,5 εκατ. ευρώ.
Η ΕΕ συνεισφέρει συνολικά 27,6 εκατ. ευρώ στην χρηματοδότηση για την προώθηση των τριανταένα ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη. Μεταξύ των γεωργικών προϊόντων, από δεκαεννιά κράτη μέλη, που χρηματοδοτεί η ΕΕ, είναι τα πτηνοτροφικά προϊόντα από την Κύπρο, κρασιά από την Ιταλία, πατάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, γαλακτοκομικά προϊόντα από την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, βοδινό και χοιρινό κρέας από την Αυστρία, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κλπ.
Τέλος, υπενθυμίζεται, πως, πριν από τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, οι ενδιαφερόμενες επαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για επιδοτούμενα προγράμματα που αφορούν αγροτικά προϊόντα. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τη λίστα με τα επιλεγμένα προγράμματα και στη συνέχεια η Επιτροπή επιλέγει τα προγράμματα που θα επιδοτηθούν.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr