Τι χρεώνουν οι τράπεζες για τις προμήθειες

Αυτά τα νούμερα είδε το ΥΠΟΙΚ και ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Όσο αυξάνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όσο αυξάνεται η ευχέρεια που έχουν οι καταναλωτές στις δυνατότητες χρήσης υπολογιστών, tablets, κινητών, τόσο θα αυξάνονται τα έσοδα των τραπεζών από τις λεγόμενες προμήθειες.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εισπράξει από τις χρεώσεις αυτές περισσότερα από 1,3δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες οι τράπεζες, 395 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία της Eurobank, 366 εκατ. ευρώ σε αυτά της Τράπεζας Πειραιώς, 298 εκατ. ευρώ έσοδα είχε η Alpha Bank και 259 εκατ. ευρώ η Εθνική.

Αυτά τα νούμερα είδε το ΥΠΟΙΚ και ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν, όχι μόνο για συναλλαγές που γίνονται στα γκισέ, αλλά και μέσω internet ή mobile banking.

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα και μια λίστα 12 συναλλαγών που επιβαρύνονται με προμήθειες και για τις οποίες θα επιθυμούσε οι τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να τις μειώσουν.

Ξεχωρίζουν φυσικά οι προμήθειες για πληρωμή λογαριασμών :

Η εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφέλειας χρεώνεται :

-έως 2€ στο γκισέ και έως 3€ αν η πληρωμή γίνει με μετρητά

-έως 1€ μέσω ATM

-από 0,15€ έως 0,60€ μέσω internet/mobile banking

Αν θέλεις να πληρώσεις βεβαιωμένες οφειλές προς εφορία ή ΕΦΚΑ οι χρεώσεις είναι:

- έως 1,60 € στο γκισέ και έως 3 € αν η πληρωμή γίνει με μετρητά

Η ανάληψη χρημάτων από ATM άλλης τράπεζας με το σύστημα ΔΙΑΣ κοστίζει επιπλέον 0,75 €-1,4 € ενώ υπάρχει τράπεζα που χρεώνει 18 λεπτά σε περίπτωση ερώτησης λογαριασμού εφόσον δεν είσαι πελάτης της.

Στα εμβάσματα οι χρεώσεις κινούνται γύρω από τα 4-5 € αλλά μπορεί να εκτοξευθούν και στα 12€ αν η εντολή πρέπει να εκτελεστεί άμεσα ενώ φυσικά ρόλο παίζει και το ποσό που ο πελάτης επιθυμεί να στείλει.

Πολλές συζητήσεις έχουν σηκώσει και οι χρεώσεις για την επανέκδοση χρεωστικών καρτών μετά από απώλεια η οποία επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με 6€. Για τις πιστωτικές υπάρχει συνδρομή 30€ και επιπλέον χρέωση 5 € μεσοσταθμικά στις περιπτώσεις υπέρβασης ορίου.

Με προμήθειες ταλαιπωρούνται και οι δανειολήπτες. Το αίτημα αλλαγής όρων μιας δανειακής σύμβασης ( διάρκεια , νόμισμα, περιθώριο-spread) κοστίζει έως και 250 ευρώ.

BONUS: Η ερώτηση για περιουσιακά στοιχεία ή οφειλές για λογαριασμό κληρονόμων αποβιοσάντων (δηλαδή το να πάει στην τράπεζα και να ρωτήσει κάποιος κληρονόμος τι λογαριασμούς και οφειλέ είχε ο πεθαμένος πια συγγενής του) μπορεί να κοστίσει 60€ για έρευνα μετά το 2000 και 150€ για παλιότερα.

Το αίτημα για έκτακτο αντίγραφο κινησης λογαριασμού πριν από το 2000 έως σήμερα κοστίζει 45€.

45€ κοστίζει και η έκδοση συστατικής επιστολής

Από τις 9 Ιανουαρίου 2023, έρχεται και μια νέα ομάδα προμηθειών από κάποιες τράπεζες για την επεξεργασίας εγγράφων εντολών όταν δεν υπάρχει φυσική παρουσία που ξεκινά από τα 5€/αίτημα για νομικά πρόσωπα και μπορεί να φτάσει και τα 25€ για γνωμάτευση πληρεξουσίου.

Πηγή: skai.gr