Τι συμβαίνει με τη Huawei και το γερμανικό 5G - Παρέμβαση Ζέεχοφερ

Τι συμβαίνει με τη Huawei και το γερμανικό 5G - Παρέμβαση Ζέεχοφερ

Στο υφιστάμενο αδιέξοδο για τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei στο γερμανικό δίκτυο 5G, φαίνεται πως το γραφείο της καγκελαρίου αναζητά τώρα μια λύση. Αυτό πρότεινε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σήμερα, Δευτέρα, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργό Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ και αρκετούς βουλευτές του SPD, σύμφωνα με προδημοσίευση πληροφοριών της οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt", η οποία επικαλείται κύκλους του κυβερνητικού συνασπισμού και οι οποίες θα δημοσιευτούν αναλυτικά στην έκδοση της Τρίτης.

«Το ζήτημα της Huawei πρέπει τώρα να λυθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο καγκελαρίας» φέρεται να τους είπε ο Ζέεχοφερ σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα.

Τον Μάιο, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε το σχέδιο νόμου για την «Ασφάλεια των Δικτύων πληροφορικής 2.0» σε ψηφοφορία εντός της κυβέρνησης. Με τη σημερινή του διατύπωση, δεν είναι αποδεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δυο υπουργεία, δηλαδή, τα οποία κατέχουν σοσιαλδημοκράτες και τα οποία έχουν εγείρει σχετική ένσταση.

 Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τοποθετηθεί σαφώς επί του θέματος: Θέλουν να διαμορφώσουν τα κριτήρια ασφαλείας για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς με τέτοιο τρόπο ώστε οι προμηθευτές από χώρες χωρίς συστήματα ελέγχου βασισμένα στις αρχές του κράτους δικαίου να μην μπορούν να ληφθούν υπόψη. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Άλτμαιερ είναι όμως κατά της ένστασης των σοσιαλδημοκρατών για τον αποκλεισμό της Huawei. Και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μέχρι στιγμής, δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία ότι επίσης αρνείται να αποκλείσει την Huawei. 

Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει η αυξανόμενη πεποίθηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ότι οι αντίπαλοι της Huawei θα επικρατήσουν στο τέλος, δεδομένου ότι τη σκληρή στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD συμμερίζεται και μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ