Κλείσιμο

Τι σημαίνει για την οικονομία της Λιβύης το «μπλόκο» στις πετρελαιοπηγές

Ανησυχία εγείρει το μπλόκο στην παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, που αποτελεί και βασική πηγή της οικονομίας της, τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο «πόλεμος» μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ συνεχίζεται. 

Η μη παραγωγή πετρελαίου στη χώρα ενδέχεται να μειώσει σοβαρά τον αντίκτυπό της στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να βλάψει σοβαρά την οικονομία της, αλλά και τις χώρες, οι οποίες εισάγουν πετρέλαιο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το χρονικό

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ την Παρασκευή έκλεισαν τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης, ενώ το Σάββατο έκλεισαν έναν αγωγό πετρελαίου, προκαλώντας τη μείωση της παραγωγής στο μισό περίπου. 

Ειδικότερα, με ανακοίνωση  της λιβυκής Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ), επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο του αγωγού, κάτι που υποχρέωσε την επιχείρηση να μειώσει την παραγωγή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Η ΕΕΠ επιβεβαιώνει πως άτομα από τη Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων υπό τη Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ έκλεισαν τον αγωγό πετρελαίου Χαμάντα-Ζαουίγια, υποχρεώνοντας την επιχείρηση να περιορίσει την πετρελαϊκή παραγωγή στα κοιτάσματα Σαράρα και Ελ Φιλ», αναφέρεται στη δήλωση.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα.

Στη συνέχεια, ο ηγέτης της οργάνωσης Οργή του Φεζάν, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, δήλωσε πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, μόλις δύο ημέρες αφού στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχαν κλείσει και άλλες πετρελαιοπηγές.

Από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, αντλούνται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Δηλώσεις Σάρατζ

Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφική κατάσταση» εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ που ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ, του οποίου η κυβέρνηση έχει την έδρα της στην Τρίπολη, δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια, ο Σάρατζ είπε πως ελπίζει οι ξένες χώρες να παρακολουθούν το θέμα αυτό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με το Χαφτάρ, παρόλο που και οι δύο παρευρέθηκαν στο Βερολίνο για τη Διεθνή Διάσκεψη.

«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Δηλώσεις πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λιβύη

Την «άμεση» επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στη Λιβύη, που έχουν διακοπεί από το Σάββατο από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις φυλές που είναι πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.

«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επαναληφθούν αμέσως», αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για τη διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οικονομικές επιπτώσεις

Το μπλόκο που έχει εφαρμοστεί στην πετρελαιοπαραγωγή στα λιμάνια της Λιβύης αλλά και στους αγωγούς, εγείρει τον κίνδυνο μείωσης της λιβυκής προσφοράς πετρελαίου, προκαλώντας άλμα στις τιμές του.

Συγκεκριμένα το αργό πετρέλαιο ενδέχεται να καταγράψει άνοδο ξεπερνώντας προηγούμενα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η δραματική μείωση της λιβυκής παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, κάτι που θα περιορίσει τον αντίκτυπο της Λιβύης στις διεθνείς αγορές.

Μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς η Λιβύη είναι μία από τις χώρες που την προμηθεύει αργό πετρέλαιο.
 

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ