Τι ισχύει για την συλλογή των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα-Παραδείγματα

Συνεργάτες του στην πάταξη της φοροδιαφυγής καθιστά το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους ζητώντας τους από την Πρωτοχρονιά του 2020 να πραγματοποιούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα στο ύψος του 30% του εισοδήματος του.

Πλέον στο φορολογητέο εισόδημα θα προσμετρώνται και τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ η υποχρέωση αγορών με πλαστικό χρήμα θα βαρύνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

«Η συλλογή αποδείξεων θα τους αφορά όλους πια διότι αποσυνδέθηκε από το αφορολόγητο άρα θα αφορά και αγρότες, και ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς και συνταξιούχους», είπε στον ΣΚΑΪ η δικηγόρος, Όλια Νικολοπούλου.

«Μία απόδειξη που είναι από υδραυλικό κι εκπίπτει, που εκπίπτει; Σε ποια κατηγορία; Και στις δύο; Και πώς θα τις ξεχωρίσει το σύστημα;», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Δημήτρης Τσαμόπουλος. 

Όπως και με το ισχύον σύστημα τα τεκμήρια καραδοκούν. Άγαμος δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ. Έχει όμως από κληρονομιά σπίτι 90 τ.μ και ένα αυτοκίνητο 10ετίας 1.400 κυβικών και άρα τεκμαρτό εισόδημα 10.700 ευρώ για το οποίο πρέπει να κάνει δαπάνες με κάρτες.

«Πάρα πολλοί θα αδικηθούν που θα χρειάζεται να δείξουν αποδείξεις βάση του τεκμαρτού - πλασματικού εισοδήματος τους», είπε ο φοροτεχνικός, Βαγγέλης Αμπελιώτης.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εξετάζουν κίνητρα ενίσχυσης των συναλλαγών σε ορισμένους κλάδους υπηρεσιών που παρατηρείται αυξημένη φοροδιαφυγή, όπως για παράδειγμα τον διπλασιασμό στης αξίας τους.

Όποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, τον περιμένει πέναλτι 22%. 

Όσον αφορά στα ζευγάρια θα διατηρηθεί η δυνατότητα της μεταφοράς αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλο. 

 «Έχει 10.000 ευρώ ο σύζυγος και άλλες τόσες η σύζυγος. Έχουν υποχρέωση 3.000 ευρώ έκαστος. Αν ο ένας μαζέψει 4.000 ευρώ κι ο άλλος 2.000 ευρώ, μεταφέρεται και κλείνει και δεν επιβάλλεται πρόστιμο στο έλλειμμα που έχει η σύζυγος», ανέφερε ο Βαγγέλης Αμπελιώτης.

Μετράνε όλες οι δαπάνες πλην αυτών για την πληρωμή φόρων και τελών, δόσεις στεγαστικών, αγορών εκτός ΕΕ αλλά και των ενοικίων.

Εκτός υποχρέωσης ηλεκτρικών δαπανών θα μείνουν οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, όσοι δεν έχουν εισοδήματα και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.600 ευρώ και τα ΑΜΕΑ. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν θα ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ ούτε η συλλογή χάρτινων αποδείξεων. 
 

Πηγή: skai.gr