Τι αλλάζει στις Τράπεζες - Νέες χρεώσεις στις συναλλαγές

Νέες αυξήσεις στις προμήθειες των τραπεζών, στα ΑΤΜ, θα σημειωθούν για κάρτες όλων των ειδών μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Στόχος των τραπεζών είναι η κάλυψη μέρους του κόστους έκδοσης και διάθεσής τους στους πελάτες, καθώς επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων, που βαίνουν σταθερά μειούμενα τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα όσοι χρησιμοποιούν ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από εκείνη στην οποία υπάγονται, θα χρεώνονται προμήθεια, πλέον και για ερώτηση υπολοίπου ή εκτύπωση απόδειξης.

Όσον αφορά όσους χρησιμοποιούν ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία υπάγονται  θα χρεώνονται για την αλλαγή του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, καθώς επίσης και για επανέκδοση καρτών.

Αναλυτικά οι νέες προμήθειες

Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για τις εξής:

– Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
– Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12
 

Πολλές από τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στοχεύουν στο να περιορίσουν τις συναλλαγές μέσω καταστημάτων και να στρέψουν τους καταναλωτές στα εναλλακτικά δίκτυα.
 

Πηγή: skai.gr