Θετικό ισοζύγιο στις προσλήψεις, αλλά με όπλο την ευέλικτη εργασία

Θετικό ισοζύγιο στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά με «κινητήρα» τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καταδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το 54% των προσλήψεων που δηλώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τρίμηνο αφορούσαν μερική ή εκ περιτροπής εργασία, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται την τελευταία διετία.

Περίπου 215.000 από τις συνολικά 524.000 προσλήψεις που καταγράφηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο προσέφεραν μερικό ωράριο. Στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υπολογίσει πως η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υπο-απασχόλησης, η οποία δεν αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

Την ίδια περίοδο η αγορά εργασίας κατάφερε να δημιουργήσει 48.880 θέσεις περισσότερες σε σχέση με αυτές που χάθηκαν, κυρίως χάρη στην πολύ καλή επίδοση του Μαρτίου, κατά τον οποίο το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στις 43.373 θέσεις.

Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο ισοζύγιο τόσο για τον Μάρτιο όσο και για το πρώτο τρίμηνο από το 2001. Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν πέρυσι.

Ο Μάρτιος είναι μήνας θετικών αποτελεσμάτων για την αγορά εργασίας για έξι συναπτά έτη, από το 2013, αντανακλώντας σε έναν βαθμό την επέκταση της τουριστικής περιόδου πριν το Πάσχα.
Πηγή: skai.gr