Θεσμοί: Ύφεση 9% για ελληνική οικονομία- Επιστροφή ΑΕΠ σε επίπεδα 2019 από το 2022

Κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών, αν και δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει καταγράψει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των θεσμών, το 2020 θα κλείσει για την Ελλάδα με πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων), ύφεση 9% και ανεργία γύρω στο 20%, ενώ το ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2022. Για την επόμενη χρονιά, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί γύρω στο 6%, ωστόσο σημειώνεται ότι όλες οι προβλέψεις είναι υπό αίρεση λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί τόσο η πανδημία, όσο και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μεσόγειο, αλλά και το μεταναστευτικό.

Σχετικά με την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων οι θεσμοί εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι χτυπώντας όμως «καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και κυρίως στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.Τον Ιούνιο τα «φέσια» του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. 

Παράλληλα, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες σχεδιαζόταν για το 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2021.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι θεσμοί έχουν ανάψει το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα πακέτα μέτρων, τα οποία στην έκθεση χαρακτηρίζονται «ισορροπημένα» δεδομένων των συνθηκών, με την υπενθύμιση του προσωρινού τους χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστοος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης σημείωσε ότι είναι «αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του πρωθυπουργού» και ότι αποτελεί την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνολικού ύψους 20,4 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου. Μέτρα τα οποία, μαζί με αυτά που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα υπερβούν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας. 

 

Πηγή: skai.gr