Τέσσερα χρόνια capital controls - Πότε θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί

Shutterstock
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται (27 Ιουνίου του 2015) από την επιβολή των capital controls, και το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδας, με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Tα προβλήματα που προκάλεσαν στην οικονομία οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήταν δραματικά, και έως σήμερα οι έλεγχοι δεν έχουν αρθεί πλήρως. 

Πριν καλά - καλά τελειώσει ο Αλέξης Τσίπρας το διάγγελμά του για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν σε Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης μέσα στη νύχτα για να σηκώσουν λεφτά, ενώ σε χρόνο ρεκόρ στα πρατήρια υγρών καυσίμων σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων. 

Και παρά την αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, με δηλώσεις όπως του Νίκου Παππά ότι «είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια όμορφη μέρα», η μέρα ξημέρωσε με ουρές δεκάδων μέτρων σε τράπεζες και βενζινάδικα.

Εκείνο το Σάββατο, οι αναλήψεις ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας να τίθεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Το πρώτο σοκ, του δημοψηφίσματος, διαδέχεται νέο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή, που ανακοινώνει την επιβολή capital controls.
           
Η απόφαση αυτή, οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει την ρευστότητα των τραπεζών. και ανάγκασε την ΤτΕ να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις.

Το βράδυ της Κυριακής όλη η Ελλάδα περιμένει έξω από τα ΑΤΜ για να σηκώσει λεφτά, και να γλιτώσει τους περιορισμούς που θα επιβάλλονταν τη Δευτέρα. Σοκαρισμένοι συνταξιούχοι συνωστίζονται έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα, με δεκάδες ηλικιωμένους να λιποθυμούν, ενώ οι αναλήψεις περιορίζονται σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα. Παράλληλα, τρομοκρατημένοι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και γεμίζουν καρότσια με φαγητό, αφού δεν γνωρίζουν, τι ξημερώνει στη χώρα.

Εκείνη η εβδομάδα του δημοψηφίσματος θα μείνει στην ιστορία για τον εξευτελισμό χιλιάδων συνταξιούχων να στοιβάζονται έξω από τράπεζες να περιμένουν σε σκαλάκια να βάζουν τα κλάματα έξω από υποκαταστήματα εκλιπαρώντας να πάρουν τη σύνταξή τους.

H μαύρη για τη χώρα μας περίοδος των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, με πιθανότερη περίοδο μετά το Σεπτέμβριο, εφόσον συμφωνήσει η ΤτΕ και το εγχείρημα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την ΕΚΤ. Έτσι, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην αποστολή εμβασμάτων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, και στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Πηγή: skai.gr