Τέλος στους συνωμοσιολόγους: Το Twitter αφαιρεί χιλιάδες λογαριασμούς

Νέα μέτρα κατά των συνωμοσιολόγων και των ψευδών ειδήσεων ανακοίνωσε την Τρίτη το Twitter, με στόχο την καταστολή του ακροδεξιού προπαγανδιστικού κινήματος QAnon. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε ήδη πάνω από 7.000 λογαριασμούς που συνδέονται με το συγκεκριμένο κίνημα συνωμοσιολογίας, ενώ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως οι μελλοντικές αναστολές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 150.000 λογαριασμούς παγκοσμίως. Η εταιρεία ανέφερε πως θα αποκλείσει επίσης την κοινοποίηση συνδέσμων που σχετίζονται με το QAnon, ενώ δεν θα προωθεί ή προτείνει λογαριασμούς και αναρτήσεις που αναφέρονται στις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Το κίνημα QAnon έχει τις ρίζες του στο διαδικτυακό φόρουμ 4chan, όπου, το 2016, ένας ανώνυμος λογαριασμός που αυτοπροσδιοριζόταν ως «Q» έκανε λόγο για βαθύ κράτος διεθνιστών, που συνδέεται με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και την παγκόσμια ελίτ, και το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε δεκάδες διεθνή κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Εκτοτε το κίνημα έχει εξελιχθεί σε μια ευρεία κοινότητα συνωμοσιολόγων που υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει μια κακόβουλη εγκληματική οργάνωση που αποτελείται από ένα δίκτυο πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ακόλουθοι του QAnon διέδιδαν αμέτρητες αβάσιμες θεωρίες σχετικά με τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φάρσα» και προωθώντας επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με τις προστατευτικές μάσκες  και τα εμβόλια.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το FBI προειδοποίησε για την εξάπλωση «εγχώριων εξτρεμιστικών δυνάμεων που βασίζονται στη δημοσίευση επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας», ορίζοντας το κίνημα QAnon ως σημαντική εγχώρια εξτρεμιστική απειλή. Νωρίτερα μέσα στο 2020, το Facebook κατέβασε ένα αμερικανικό δίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών που συνδεόταν με το συγκεκριμένο κίνημα συνωμοσιολογίας.

Πηγή: skai.gr