Τέλος εποχής

Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής, που έχει υποβάλει ο έλληνας υπουργός Μεταφορών.

Προβλέπει το κλείσιμο της εταιρείας με παράλληλη έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση νέας εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές.

Η εταιρεία θα "κληρονομήσει" το όνομα της Ολυμπιακής και τις πολύτιμες χρονοθυρίδες της (slots) στα ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

Το προσωπικό θα απολυθεί και στη συνέχεια, η νέα εταιρεία θα προσλάβει όσους από αυτούς κρίνει αναγκαίους.

Όσοι δεν προσληφθούν, θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ εθελουσίας εξόδου και άλλης θέσης που θα τους προταθεί στο δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει κινήσει εδώ και καιρό διαδικασίες έρευνας για χορήγηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων στην Ο.Α και κατά την περίοδο 2005 - 2007.

Ήδη η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στο δημόσιο, ύστερα από καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 493,5 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχε εισπράξει τη περίοδο 2002 - 2004 καθώς και 130 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 1998 -2002.

Παράλληλα "τρέχει", από το Μάιο του 2005 πρόστιμο 10.512 ευρώ την ημέρα λόγω μη συμμόρφωσης της Ο.Α προς τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου για επιστροφή στο κράτος των παρανόμων κρατικών ενισχύσεων που είχε εισπράξει.
Πηγή: skai.gr