Τα κριτήρια για την επιδότηση «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία

Της Γωγώς Κατσέλη

Κρατική επιδότηση από 300-600 ευρώ στις δόσεις των δανείων για 9 μήνες μπορούν να διεκδικήσουν δανειολήπτες με στεγαστικά κι επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία στο πλαίσιο του νέου «Προγράμματος Γέφυρα» που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.  Όπως είπε το πρόγραμμα θα είναι διευρυμένο και θα καλύπτει «όχι μόνο τους κόκκινους, αλλά και τους πράσινους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού κι εκτιμούμε ότι το κόστος του προϋπολογισμού θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ». 

Έτσι, από τις αρχές Αυγούστου και έως 30 Σεπτεμβρίου οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση θα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα κάνοντας αίτηση μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου.

«Επιβραβεύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες, ενώ υποστηρίζεται ταυτόχρονα και το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από τη κρίση. Δίνουμε λύση σε ομάδα δανειοληπτών που είχε αφήσει χωρίς προστασία η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελευθέρους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της επαγγελματική δραστηριότητα (μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%), δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής , φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Κριτήρια

  • Εξυπηρετούμενα δάνεια

Για την επιδότηση των εξυπηρετούμενων δανείων η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να είναι έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 40.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ.

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το μηνιαίο ύψος της μπορεί να αγγίξει τα 600 ευρώ.

  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στις περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων, η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι έως 250.000 ευρώ , το υπόλοιπο του δανείου να είναι έως 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 25.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 5000.000 ευρώ.

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 500 ευρώ. 

  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί 

Για «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες, η αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου τα 130.000 ευρώ, ενώ το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να είναι πάνω από 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις 15.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο και το μηνιαίο ύψος της μπορεί να φτάσει έως τα 300 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις κατηγορίες των επερωτώντων βουλευτών για ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης αντιτείνοντας ότι έχει πάρει συνολικά μέχρι σήμερα 59 συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα και στο πακέτο αυτό εντάσσεται και το «πρόγραμμα γέφυρα».

   

Πηγή: skai.gr