Συστάσεις για δημοσιονομική νηστεία

Τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα από φέτος για δημοσιονομική εξυγίανση, ζητά το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε (ΕCΟFΙΝ) από την Ελλάδα.

Απευθύνει τέσσερις συστάσεις προς τη χώρα μας, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης το 2009, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και το Ασφαλιστικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. 

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι τέσσερις χώρες της Ε.Ε (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ.

src=https://www.skai.gr/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • src=/upload_files/Image/Grafika
Η ουσιαστική απόφαση πάντως, αναμένεται να ληφθεί στο άτυπο ΕCΟFΙΝ που θα γίνει στην Πράγα στις 34 Απριλίου. Στις 24 25 Μαρτίου η Κομισιόν θα υιοθετήσει το κείμενο της νέας και τελικής έκθεσης της με τις συγκεκριμένες συστάσεις προς την Ελλάδα καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τον ΦΠΑ καθώς θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η οικονομική κρίση βαθαίνει και η έξοδος από αυτήν μετατίθεται μετά το πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτίμησαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλόντ Γιούγκερ και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
Πηγή: skai.gr