Συνάντηση Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών την ερχόμενη εβδομάδα

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) είναι πιθανό να συναντηθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κατάρ, εν όψει ενδεχόμενης απόφασης για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού. Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού -ο οποίος παράγει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου- συμφωνούν στη μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά εξετάζουν το αν θα μειώσουν την πραγματική παραγωγή των περίπου 27,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως ή τη συμφωνηθείσα παραγωγή των 28 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για μια συνάντηση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ στις 20 Οκτωβρίου, στη Ντόχα του Κατάρ.
Το Ιράν (δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ) και η Βενεζουέλα (τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός) προσπαθούν να παράγουν στο επίπεδο της ποσόστωσης που τους αναλογεί και θα προτιμούσαν η μείωση να αφορά τη συνολική συμφωνηθείσα παραγωγή των 28 εκατ. βαρελιών που παράγουν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ ημερησίως. Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση θα ήταν ελάχιστη (αν προέκυπτε) για την Τεχεράνη και το Καράκας. Από την άλλη, τα κράτη που παράγουν περισσότερο από την ποσόστωση που τους αναλογεί, υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής θα πρέπει να αφορά την πραγματική παραγωγή.
Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός εξετάζει και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνάντησης στις αρχές Νοεμβρίου στη Βιέννη, προκειμένου να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη μείωση της παραγωγής. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των κρατών μελών του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στη Νιγηρία.
Πηγή: skai.gr