Συμβάσεις για προώθηση γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες

Τρεις συμβάσεις για την προώθηση γεωργικών προϊόντων υπέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αμέσως μετά, ο Ευάγγελος Μπασιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Υπέγραψα σήμερα τρεις συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των φορέων των εγκριθέντων προγραμμάτων που αφορούν τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1346/2005 Επιτροπής.
Συγκεκριμένα τα τρία εγκριθέντα προγράμματα αφορούν:
1. Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης αποξηραμένων σύκων σε τρίτες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία) από την Κοινοπραξία Προώθησης Αποξηραμένων Ελληνικών Φρούτων, προϋπολογισμού 1.142.121 €
2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης της επιτραπέζιας ελιάς σε τρίτες χώρες, από την ΠΕΜΕΤΕ σε ΗΠΑ και Καναδά, προϋπολογισμού 1.575.000 €
3. Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης τυριών ΠΟΠ σε τρίτες χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), προϋπολογισμού 3.564.684 €
Επιπλέον εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Επιτροπή Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύο επιπλέον προγράμματα που αφορούν τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά σύμφωνα με τον Κανονισμό 1071/2005 Επιτροπής:
1.Το διακρατικό πρόγραμμα (Ελλάδα - Κυπριακή Δημοκρατία) που αφορά την προώθηση κρέατος κοτόπουλου ποιότητας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι διετές πρόγραμμα προϋπολογισμού 3.096.095 €, με προτείνουσες οργανώσεις τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» και την Κοινοπραξία Κυπριακών Πτηνοτροφικών Προϊόντων.
1. Το πρόγραμμα προώθησης τυριών ΠΟΠ (φέτα, γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα) σε Ελλάδα, Δανία, Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι τριετές πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.000.000 € και η προτείνουσα οργάνωση είναι η CHEESENET.
Καταβάλλεται έτσι συστηματική προσπάθεια από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς για εξάντληση κάθε δυνατότητας στήριξης ενεργειών και δράσεων προώθησης των αγροτικών προϊόντων με θεαματικά αποτελέσματα της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μας."
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr