Κλείσιμο

Συμφωνία Μόσχας – Μπακού για φυσικό αέριο

Μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την τροφοδοσία της ρωσικής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο, υπέγραψε την Τετάρτη το Αζερμπαϊτζάν με τoν ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Το συμβόλαιο, το οποίο υπέγραψαν ο πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, έρχεται να ολοκληρώσει συμφωνία που επετεύχθη κατά την επίσκεψη, στα τέλη Ιουνίου, του Ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Μπακού.

"Αυτό το συμβόλαιο δημιουργεί τη βάση για τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας. Η Gazprom προσφέρει στο Αζερμπαϊτζάν τους πλέον ευνοϊκούς

 Οι όροι του συμβολαίου προβλέπουν την αγορά από τη Gazprom αρχικά 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

οικονομικούς όρους", δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο κ. Μίλερ.

Η συμφωνία "θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να αναπτύξει την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αμπντουλάγεφ.

Οι όροι του συμβολαίου προβλέπουν την αγορά από τη Gazprom 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου αρχικά. Η ποσότητα αυτή, αν και είναι σχετικά μικρή, ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν. Το συμβόλαιο δεν θέτει περιορισμό στις μελλοντικές ποσότητες που θα εξαχθούν προς τη Ρωσία και τιμή θα καθορίζεται ανά τρίμηνο μέσω τύπου που θα βασίζεται στις τιμές της αγοράς.

Όπως σημειώνει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse , η συμφωνία αυτή ενέχει τον κίνδυνο να στερήσει τον αγωγό Nabucco - τον οποίο οι εμπνευστές του προορίζουν για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία - από μέρος των ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου που κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής του.




Πηγή: skai.gr