Συμφωνία για τη διάσωση της ΕΒΖ – Μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ – Σέρρες 

Σε συμφωνία για τη μίσθωση, για 28 μήνες, των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε Πλατύ και Σέρρες προχώρησαν την Τρίτη η Royal Sugar (με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρ. Καραθανάση) η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΒΖ. Η συμφωνία προβλέπει τη μίσθωση των δύο εργοστασίων στη Royal Sugar για 28 μήνες, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία των τευτλοπαραγωγών της χώρας. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στις διαρκείς προσπάθειες τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου (στον Υπουργό Μ. Βορίδη και τον Υφυπουργό Κ. Σκρέκα) όσο και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με τον Υφυπουργό Ν. Παπαθανάση.

Το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι έπειτα από την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται αφενός η καλλιέργεια και απορρόφηση της δυναμικής και ιστορικής καλλιέργειας τεύτλων στην Ελλάδα, αφετέρου η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης, αλλά και η συνδεδεμένη ενίσχυση προς τους αγρότες.

«Υπενθυμίζεται ότι παρότι η παρούσα Κυβέρνηση παρέλαβε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης υπό καθεστώς πτώχευσης και παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είχε δηλώσει αδυναμία για τη διευθέτηση του ζητήματος, οι κινήσεις των ηγεσιών των δύο Υπουργείων έδωσαν λύση στο αδιέξοδο προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και του συγκεκριμένου τομέα αγροδιατροφής της χώρας» σημειώνει το υπουργείο.

«Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη συμφωνία  έρχεται να επιλύσει με τον πλέον ορθολογικό τρόπο το ζήτημα της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και δίνει τέλος στα μπαλώματα και στην προχειρότητα με την οποία προσέγγιζε το θέμα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης» ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης.  

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΥΠΑΑΤ