Συμφωνία 120 εκατ. δολαρίων της ΕΑΒ με τη Lockheed

Μακρόπνοη συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την αμερικανική Lockheed Martin Aeronautics, αναφορικά με το έργο συμπαραγωγής αεροσκαφών F-16 που θα αναλάβει η πρώτη στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων του προγράμματος F-16 Peace Xenia IV. Η αξία της συμφωνίας των δύο πλευρών, από την οποία προβλέπεται η κατασκευή από την ΕΑΒ δεξαμενών καυσίμων και των πλευρικών πλαισίων τους, θυρίδων πρόσβασης στον κινητήρα, καθώς και η αύξηση της παραγωγής του ουραίου τμήματος της ατράκτου των αεραγωγών. Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται να προστεθεί στην εργασία την οποία είχε ήδη αναλάβει η ΕΑΒ, ήτοι της συναρμολόγησης αεραγωγών, και η συνολική αξία της ενδέχεται να αγγίξει τα 120 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως δήλωσε ο Τάσος Φιλιππάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, μέρος της στρατηγικής της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας είναι να διευρύνει τη συνεργασία της με τη Lockheed Martin, ενώ όπως παρατήρησε μιλώντας στην «Κ» ο Ντένις Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lock-heed για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική, «τα F-16 που θα φέρουν ελληνικής κατασκευής δομικά κομμάτια της ατράκτου δεν θα προορίζονται μόνον για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια αγορά». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η ΕΑΒ ανήκει πλέον σε εκείνη την κατηγορία εταιρειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως sole source», αφού τους έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά η τεχνογνωσία για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ή μέρους αυτών, εκτός ΗΠΑ. Αξια αναφοράς είναι και η δήλωση της κ. June Shrew-sbury, αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronau-tics και υπεύθυνης για το σύνολο των προγραμμάτων της εταιρείας για τα F-16, ότι «η Lockheed Martin έχει σταθερή δέσμευση για να υποστηρίξει την ΕΑΒ, ώστε να αναπτυχθεί σε μακροπρόθεσμο προμηθευτή του προγράμματος των F-16, αλλά και σε ένα κέντρο επιχειρηματικής αριστείας (Center of Excellence) για το αεροσκάφος F-16 στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αν και η Lock-heed Martin κατασκευάζει και ήδη αναπτύσσει αεροσκάφη της «επόμενης γενεάς», η εταιρεία εκτελεί παραγγελίες για F-16 που θα έχουν παραδοθεί μέχρι το 2009 και στον σχεδιασμό της περιλαμβάνει πρόβλεψη για νέες, αθρόες παραγγελίες τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε η κ. Shrewsbury, ενδιαφέρον για την απόκτηση F-16 τα επόμενα χρόνια έχει εκδηλωθεί από χώρες όπως η Ινδία - με μία παραγγελία μαμούθ, που ενδέχεται να φθάσει και τα 120 αεροσκάφη - αλλά και η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Έτσι, τόνισε η ίδια, διαψεύδεται η φήμη περί επικείμενου κλεισίματος του κύκλου του προγράμματος των F-16, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή παραγωγή τα τελευταία 25 χρόνια.
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: skai.gr