Συγχώνευση χρηματιστηρίων

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς SEC ενέκρινε την ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγχώνευση του χρηματιστηρίου αξιών της Νέας Υόρκης NYSE (New York Stock Exchange) με το πανευρωπαϊκό Euronext, που εδρεύει στο Παρίσι και διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών, της Λισσαβόνας, καθώς και το χρηματιστήριο LIFFE στο Λονδίνο.

Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον το πρακτορείο Ρόιτερς, η αναμενόμενη έγκριση της συγχώνευσης από τη SEC άνοιξε, ουσιαστικά, το δρόμο για τη δημιουργία του πρώτου διατλαντικού χρηματιστηρίου αξιών στον πλανήτη. Άλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί, η καινούρια κεφαλαιαγορά που θα δημιουργηθεί θα εδρεύει, εκτός από τη Νέα Υόρκη, σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Παρίσι, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λισσαβόνα και Λονδίνο.

Τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών που διαχειρίζονται το χρηματιστήριο αξιών Euronext και τη μεγαλύτερη αμερικανική κεφαλαιαγορά NYSE, είχαν ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, συμφωνήσει για τη συγχώνευση, η οποία αποτελεί εκ των πραγμάτων εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη. Μάλιστα, η διοίκηση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς είχε απορρίψει και δελεαστική προσφορά για συγχώνευση από την πλευρά του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Deutsche Boerse.
Πηγή: skai.gr