Στόχος: μονοψήφιο έλλειμμα για το 2010

Τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2010.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι έτσι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μονοψήφιο μέγεθος και θα υποστηριχθεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Διευκρίνισε ακόμη οτι το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, καθώς και διαρθρωτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Για το φετινό προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ελπίδα ότι ο ακαθάριστος δανεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 70 δις ευρώ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μικρότερα απο τις υποχρεώσεις και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Eurostat βρίσκεται στη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία που απέστειλε στις Βρυξέλες στα τέλη του προηγούμενου μήνα το οικονομικό επιτελείο για το έλλειμμα και το χρέος.
Πηγή: skai.gr