Κλείσιμο

Στο τραπέζι τα επιτόκια

Το θέμα των επιτοκίων αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του 19μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ο γάλλος επικεφαλής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε όσα είχε πει και τον προηγούμενο μήνα για την νομισματική πολιτική της ευρωζώνης των "13", η οποία, κατά τον κ. Τρισέ, πρέπει να είναι "μετριοπαθής και βολική", καθιστώντας σαφές ότι η Τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα αύξηση, η όγδοη διαδοχική από το Δεκέμβριο του 2005 που τα επιτόκια ήταν στο 2%, δεν θα γίνει την Πέμπτη αλλά τον Ιούνιο, οπότε θα αγγίξουν την κορυφή του 4%.

Επίσης, δεν αποκλείουν εντός του 2007 να αυξηθούν και στο 4,25% ή και στο 4,5% αν, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν απειλή πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, τα οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας που ήταν καλύτερα από ότι είχε προβλεφθεί, καθησύχασαν μεν τις ανησυχίες ότι η μεγάλη αύξηση στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην αμερικανική οικονομία και το ισχυρό ευρώ, θα μείωναν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά όπως δήλωσε ο κορυφαίος ευρωπαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αμερικής, Χόλγκερ Σμίεντινγκ, "η αναμενόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας δεν επήλθε και για αυτό τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αυξηθούν πιο δυναμικά από ότι νομίζαμε προηγουμένως".

Ως αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο από την απόφαση για τα επιτόκια, οι αγορές θα περιμένουν από τη συνέντευξη τύπου του Τρισέ μετά από τη συνεδρίαση, κατά πόσο η ΕΚΤ θα σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική, καθώς από παντού έρχονται σημάδια ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τους οικονομικούς κινδύνους που στοιχειώνουν τις ΗΠΑ.

Θετικά οικονομικά σημάδια φαίνονται και στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά 1,1%, ποσοστό και πάλι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις.

Λίγο νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα γερμανικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες και την ανεργία που επίσης ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις.
Το 2006, η ευρωζώνη με ανάπτυξη 2,6% επανήλθε στο προσκήνιο μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και οι ειδικοί της ΕΚΤ προβλέπουν αύξηση 2,5% εφέτος και 2,4% το 2008.

Συγχρόνως, το μέτρο της προμήθειας χρήματος, το οποίο ελέγχει την ποσότητα των χρημάτων που κυκλοφορούν και το οποίο η ΕΚΤ θεωρεί ως παράγοντα κλειδί για τις μελλοντικές πληθωριστικές τάσεις, συνεχίζει να κάνει ρεκόρ.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έκλεισε το Μάρτιο στο 1,9%, δηλαδή κάτω από το όριο του 2%, που είναι ο διαρκής στόχος, οι περυσινές τιμές ρεκόρ για το πετρέλαιο και η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

Ήδη η IG Metall, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας, το οποίο συνήθως θέτει και το πλαίσιο των συμφωνιών για τους μισθούς σε όλη την χώρα, ζήτησε αυξήσεις 6.5% εφέτος.

Πάντως πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το ευρώ βελτίωσε τις ισοτιμίες του τόσο με το γεν, που έφτασε στην αναλογία 1 ευρώ προς 160,02 όσο και με το δολάριο, απέναντι στο οποίο κέρδισε 0.7% και βαδίζει προς την κρίσιμη αναλογία του 1 ευρώ προς 1.35 δολάρια.
Πηγή: skai.gr