Στο «στόχαστρο» των Χριστιανοκοινωνιστών ο Μάριο Ντράγκι

Στο «στόχαστρο» των Χριστιανοκοινωνιστών έχει μπει ο Μάριο Ντράγκι για την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να προέρχεται από τη Γερμανία», διαμήνυσε τη Δευτέρα στην Άνγκελα Μέρκελ το «αδελφό» κόμμα των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Το βαυαρικό κόμμα επικρίνει έντονα τις τελευταίες εβδομάδες την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, καθώς και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ, κορυφαίος βουλευτής των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών ) και πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η πολιτική του σημερινού προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «έχει οδηγήσει σε μια μαζική απώλεια αξιοπιστίας».

«Ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ πρέπει να είναι Γερμανός, ο δεσμευόμενος από την παράδοση της νομισματικής σταθερότητας της Bundesbank (γερμανική κεντρική τράπεζα», πρόσθεσε ο Φρίντριχ. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνεται το 2019.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του CSU για τις εσωτερικές υποθέσεις Χανς Πέτερ Ολ ζήτησε την αντικατάσταση του Ντράγκι από κάποιο γερμανό τεχνοκράτη.

Προ εβδομάδων, ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών στη Γερμανία, όταν ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ιδέα να ρίξει η Ευρωτράπεζα χρήματα από το «ελικόπτερο» Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του αν θα ρίξει η ΕΚΤ λεφτά από το ελικόπτερο συζητείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων «υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Πηγή: skai.gr