Στο δίκτυο του ΟΣΕ και η PEARL AE - Υπεγράφη η σύμβαση πρόσβασης

Στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΣΕ και της Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PΕΑRL) για την πρόσβαση στο δίκτυο του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής στην Ελλάδα, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι δύο εταιρείες.


Η PEARL, που διατηρεί εταιρική σχέση με την COSCO, η οποία διαχειρίζεται τον ΟΛΠ, δραστηριοποιείται ήδη σε αγορές των Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία). Διατηρεί την έδρα της στον Πειραιά και εκπαιδεύει έξι μηχανοδηγούς στη Σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ. Παράλληλα, βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης 4 μηχανών (2 ντίζελ + 2 ηλεκτροκίνητων) από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες (εκπαίδευση μηχανοδηγών και μίσθωση τρένων), τότε η εταιρεία θα εκκινήσει, με ιδία μέσα, εμπορευματικά δρομολόγια από το λιμάνι του Ικονίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

«Σήμερα γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αναμόρφωσης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου που τα τελευταία τρία χρόνια έχει περάσει από την απαξίωση στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ως βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Παράλληλα με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου προχωρά και η εκπαίδευση του προσωπικού που λειτουργεί πάνω στο δίκτυο.

Ο ΟΣΕ είναι ο μοναδικός διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και ανοίγει τις συνεργασίες του με όλο το φάσμα των φορέων και των εταιριών προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο και να το καταστήσει απόλυτα λειτουργικό και δυναμικό» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης από την πλευρά του αφού καλωσόρισε την εταιρεία PEARL στην «οικογένεια του ελληνικού σιδηρόδρομου» σημείωσε πως η δρομολόγηση μία ακόμη εταιρείας στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών αποδεικνύει την αξιοπιστία του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και τη σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας ως πύλη της Ευρώπης. Και πρόσθεσε πως με την επικείμενη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, αναμένεται ραγδαία αύξηση στις εμπορευματικές μεταφορές, καθιστώντας τη χώρα τον κεντρικό διαμετακομιστικό εμπορευματικό κόμβο της Αφρικής και Ασίας προς την Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοχάρης τόνισε πως η έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής επιχείρησης σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PEARL AE Αντώνιος Παναγόπουλος χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας τόσο για τον ίδιο τον όμιλο της PEARL, όσο και για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, καθώς δημιουργεί ανεξάντλητες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανοίγει το δρόμο για να γίνει η Ελλάδα Παγκόσμιο Διαμετακομιστικό Κέντρο και πύλη εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη».