Κλείσιμο

Στο 11% η προσωρινή απασχόληση στην Ελλάδα, με κύρια θύματα τους νέους

Κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ήταν πέρυσι το ποσοστό των εργαζόμενων που απασχολούνταν με προσωρινές συμβάσεις στην Ελλάδα, με τους νέους να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ανασφάλειας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Το 11,4% των μισθωτών ηλικίας 15 έως 64 ετών στην χώρα μας εργαζόταν με προσωρινή σύμβαση το 2017, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην νομισματική ένωση ανερχόταν στο 16%.

Οι μετρήσεις της Eurostat καταδεικνύουν πως παρά την στροφή της ελληνικής αγοράς προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε άλλες χώρες, ειδικά στον Νότο αλλά και στον Βορρά, τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου είναι σαφώς πιο διαδεδομένα.

Μακράν το υψηλότερο ποσοστό προσωρινών συμβάσεων καταγράφηκε στην Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους τέσσερις υπαλλήλους (26,8%) εργάζεται με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Πολωνία, με 26,1%.

Η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Γερμανία – η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης – είχαν μεγαλύτερα μερίδια προσωρινών συμβάσεων σε σχέση με την Ελλάδα.



Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στην Ρουμανία, μόλις το 4,1% των συμβολαίων αφορούσαν προσωρινή εργασία. Ακολουθούν οι Λετονία (6,7%) και η Λιθουανία (6,8%).

Οι νέοι είναι «παλιοί» στην μικρής διάρκειας εργασία

Τα στοιχεία της Eurostat φανερώνουν ακόμα ότι οι νέοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη ευρωζώνη.

Λίγο περισσότερο από τους μισούς εργαζόμενους 15 έως 24 ετών απασχολούνταν με προσωρινά συμβόλαια στις 19 χώρες του κοινού νομίσματος (53,4%) , ενώ στην Ελλάδα σχεδόν τρεις στους δέκα νέους είχαν συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας.

Τα φαινόμενα προσωρινής εργασίας είναι σαφώς σπανιότερα στις υπόλοιπες ηλικίες. Το 10,8% των μισθωτών ηλικίας 26 έως 54 ετών στην Ελλάδα είχε προσωρινή σύμβαση. Το μερίδιο πέφτει στο 8,4% για την ηλικιακή ομάδα 54 έως 64 ετών.


Πηγή: skai.gr