Κλείσιμο

Στην 43η θέση η Ελλάδα στην πληροφορική

Στην 43η θέση, μεταξύ 115 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση της πληροφορικής για την ανάπτυξη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).
Ειδικότερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 43η θέση στη Λίστα Αξιολόγησης Δικτυακής Ετοιμότητας για το έτος 2005 (Networked Readiness Index Rankings 2005), που εκδίδει κάθε έτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η εν λόγω λίστα -που αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Πληροφορική (Global Information Technology Report)- προσδιορίζει την τάση των χωρών σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρήση της πληροφορικής για ανάπτυξη και αυξημένο ανταγωνισμό.
Η συγκρότηση της λίστας λαμβάνει -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του WEF- υπόψη τρεις βασικούς παράγοντες: το μακροοικονομικό παράγοντα, το θεσμικό περιβάλλον και τις υποδομές πληροφορικής που διαθέτει η κάθε χώρα, καθώς και την ετοιμότητα των κυβερνήσεων, των εταιριών και των ιδιωτών να χρησιμοποιήσουν την πληροφορική και την ουσιαστική χρήση των πιο εξελιγμένων συστημάτων της πληροφορικής και της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, η λίστα διαμορφώνει ένα ευρύ διεθνές πλαίσιο σχετικά με τους παράγοντες που επιτρέπουν σε μια χώρα αυτήν την ικανότητα.
Την πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνουν, για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να ηγούνται στον τομέα της καινοτομίας και παγιώνουν τη θέση τους ως υπερδύναμη στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Σιγκαπούρη, η οποία έχει επιτύχει να βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι χώρες της Ευρώπης με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Δανία (3η θέση), η Ισλανδία (4η θέση), η Φινλανδία (5η θέση) και η Σουηδία (8η θέση), ενώ η Εσθονία βρίσκεται στην καλύτερη θέση (23η θέση) από τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ρουμανία (58η θέση), η Βουλγαρία (64η), η Σερβία-Μαυροβούνιο (80η θέση), η ΠΓΔΜ (82η θέση) και ακόμα χαμηλότερα η Αλβανία (στην 106η θέση). Η Κύπρος κατέχει την 33η θέση, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 48η θέση.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ταϊβάν βρίσκεται στην 7η θέση, το Χόνγκ-Κόνγκ στην 11η θέση, η Κορέα στη 14η θέση, η Αυστραλία στη 15η θέση και η Ιαπωνία στη 16η θέση. Η Ινδία καταλαμβάνει την 40η θέση στη λίστα, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκεται η Κίνα (50η θέση).
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την καλύτερη θέση (19η) κατέχει το Ισραήλ, και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που βρίσκονται στην 28η θέση. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις καλύτερες θέσεις είναι η Χιλή (29η θέση), η Βραζιλία (52η θέση) και το Μεξικό (55η θέση).
Από την υποσαχαρική Αφρική, την καλύτερη επίδοση -μεταξύ των 115- εμφανίζει η Νότια Αφρική (37η θέση), ο Μαυρίκιος (45η θέση) και η Μποτσουάνα (56η θέση). Από τα κράτη της Βορείου Αφρικής την καλύτερη θέση (36η) καταλαμβάνει η Τυνησία. Οι χώρες που βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις, είναι η Παραγουάη, το Τσαντ και η Αιθιοπία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr