Στη δίνη της ύφεσης οι αναπτυσσόμενες χώρες

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θ’ αντιμετωπίσουν τεράστιο οικονομικό έλλειμμα εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στις 14 Μαρτίου.

Οι προβλέψεις του οικονομικού οργανισμού, μ’ έδρα την Ουάσιγκτον, κάνουν λόγο για συνολική συστολή της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2009, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ίδια έκθεσή της προσθέτει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες θ’ αντιμετωπίσουν ελλείμματα ύψους τουλάχιστον 270 δισ. δολαρίων που ίσως φθάσουν και στα δυσθεώρητα ύψη των 700 δισ. δολαρίωνμόνον για φέτος, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις αναδυόμενες αγορές.

Τρεις από τις τέσσερις φτωχές χώρες στερούνται των αναγκαίων υποδομών για ν’ αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη φτώχεια στην παρούσα κατάσταση και τα διεθνή οικονομικά ιδρύματα δεν θα μπορέσουν μόνα τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Χρειαζόμαστε μία αντίδραση σε πραγματικό χρόνο απέναντι σε μία κρίση, η οποία πλήττει τους λαούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η παγκόσμια κρίση απαιτεί μία συνολική λύση, και η πρόβλεψη της οικονομικής καταστροφής σε αυτές τις χώρες είναι σημαντικός παράγοντας για τις παγκόσμιες προσπάθειες να υπερκερασθεί η κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Ο ίδιος ζήτησε επενδύσεις σε ασφαλείς τοποθεσίες, υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και ν’ αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.

Η παγκόσμια οικονομία έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ζήτηση κι η G20 θα πρέπει να απαντήσει σ’ αυτήν την ανάγκη σε τούτους τους καιρούς που απαιτούν μία έκτακτη άσκηση των δημοσίων εξουσιών, τονίζει στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς.
Πηγή: skai.gr