Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Nευρικότητα προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων η επικείμενη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κατά πόσο η διεύρυνση του μέτρου της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σύννομη με το Γερμανικό Σύνταγμα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο και παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι το Δικαστήριο θα αποφανθεί θετικά, οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή.

Έτσι οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών ομολόγων- και κυρίως της περιφέρειας - κινήθηκαν σήμερα ανοδικά. Παραταύτα τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν σταθεροποιητικά καθώς η ζήτηση που εκδηλώθηκε κατόρθωσε να απορροφήσει τις πιέσεις

Έτσι στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,14%-2,20% από 2,15% , του 5ετους στο 1,60% από 1,67% ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 2,13%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ.ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,20% από 2,19% έναντι-0,56% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,76% από 2,78% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0905 δολ από τα 1,098 δολ. που άνοιξε η αγορά. Αρνητική επίπτωση έχουν στο ευρωπαϊκό νόμισμα η διαφαινόμενη υποχώρηση των μετοχικών τιμών και η κατοχύρωση κερδών.

Αρνητικά είναι επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ κατέγραψε σε τριμηνιαία βάση στο α' τρίμηνο τη μεγαλύτερη υποχώρηση (3,8%) ιστορικά και σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη μείωση (3,3%) από το γ' τρίμηνο 2009. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εμφάνισε τον Απρίλιο χαμηλό (0,4%) από τον Σεπτέμβριο 2016.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0942 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ