«Σπίτι μου σπιτάκι μου»: Η ευρωπαϊκή χώρα με την ακριβότερη αγορά για νεόδμητο διαμέρισμα

Με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου για την αγορά ενός νεόδμητου διαμερίσματος να είναι κατά μέσο όρο 4.457 ευρώ, η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου σύγκρισης ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ταυτόχρονα είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των οικιστικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte".

Σε σύγκριση με άλλες μητροπόλεις, η Βιέννη είναι πολύ φιλική ως προς τα ενοίκια - κατά μέσο όρο, πρέπει κανείς να καταβάλει μόνον 8,65 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο Παρίσι, για παράδειγμα, η αντίστοιχη τιμή είναι 28,60 ευρώ.

Μόνο στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ η τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο για νέα διαμερίσματα είναι κατά μέσο όρο πάνω από 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη ακινήτων από τη Deloitte, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την αγορά ενός διαμερίσματος στην Αυστρία έχει αυξηθεί κατά 5,84% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων σε αυτήν τη χώρα κοστίζει κατά μέσο όρο 10,6 ετήσιους μισθούς.

"Παρά το έτος της κρίσης του κορονοϊού, οι τιμές των κατοικιών στην Αυστρία συνεχίζουν να αυξάνονται", αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις της η εμπειρογνώμονας ακινήτων Γκαμπριέλε Ετσλ, επισημαίνοντας ότι "το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και η υψηλή ελκυστικότητα των ακινήτων ως επενδυτική μορφή, είναι οι κύριοι λόγοι για την εξέλιξη των τιμών, και αυτή την στιγμή όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα ενταθεί τους επόμενους μήνες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ