Spiegel: Η Γερμανία πληρώνει τα περισσότερα για Ελλάδα και ΕΕ

Στη συνεισφορά των κρατών-μελών της ΕΕ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναφέρεται το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

«Η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην κατανομή χρηματικών πόρων εντός της ΕΕ (…) Η χώρα που επωφελείται περισσότερο είναι η Ελλάδα» αναφέρει το Spiegel, παραθέτοντας ότι «η Γερμανία μεταξύ 2008 και 2017 συνεισέφερε περίπου 130 δισεκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες της κρίσης». Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Γερμανία «τη χώρα που πληρώνει τα περισσότερα ενώ βρίσκεται μακράν πιο μπροστά από τη Γαλλία, η οποία την ίδια περίοδο συνεισέφερε 80 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση της κρίσης». 

Στη συνέχεια το Spiegel παρατηρεί, βάσει της ίδιας έρευνας, ότι η «η Ελλάδα ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο, λαμβάνοντας 114 δισεκ. ευρώ, και η Πολωνία με 104 δισεκ. (…) Ενώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως μέσω της κατανομής των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έλαβε κυρίως οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξοικονομήσει σημαντικά κόστη από τόκους λόγω των ευνοϊκών όρων των δανείων βοήθειας».

Βάσει της έρευνας, αν η Ελλάδα ευνοήθηκε από τη δανειακή βοήθεια, «αντίστροφα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά, διότι τα δάνεια προς την Ελλάδα έγιναν με προνομιακούς όρους».

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη
 

Πηγή: skai.gr