S&P: Καθοριστικές οι εκλογές για την ελληνική ανάπτυξη

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,4% για την επόμενη τριετία προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standars & Poor’s σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Sovereign Rating Trends 2019), προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι ισχυρότερος αν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκυσθούν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. 

«Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών το 2019 θα είναι ένας σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των Αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα σημειώνει ότι η θετική προοπτική (outlook) που αποδίδει στο αξιόχρεο της Ελλάδας αντανακλά την άποψή του ότι έχουν βελτιωθεί η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας και οι οικονομικές προοπτικές της. «Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της ανάπτυξης», σημειώνει ο οίκος στην επικεφαλίδα της αναφοράς του για την Ελλάδα, προσθέτοντας: «Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, πριν από την οποία οι πιστωτές ενέκριναν τη δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας και πρόσθετων επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής του χρέους, ήταν ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης. Οι θετικές προοπτικές μας (outlook)για τo αξιόχρεο της Ελλάδας αντανακλούν την άποψή μας ότι η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας βελτιώνεται, όπως και οι οικονομικές προοπτικές της. Την περίοδο 2016-2018, η κυβέρνηση είχε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ωστόσο, κατά την άποψή μας, οι πολιτικές για την ανάπτυξη παρά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 2,4%. Ωστόσο, βλέπουμε προοπτικές για ισχυρότερα αποτελέσματα, αν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό». 

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
 
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι ο αριστερός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο στην ελληνική Βουλή, μεταδίδει το Reuters. Το δεκαετές υποχώρησε σε 4,2676%, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ το πενταετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης σε 3,21%, σημειώνει το Reuters.

To πρακτορείο ειδήσεων εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού εξασφάλισε τη στήριξη κεντρώου βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος διαφώνησε με τις εντολές του κόμματός του, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να διαθέτει τις 151 ψήφους που χρειάζεται.