Σόιμπλε: Έχω ευθύνη για το ευρώ, δεν εκβιάζομαι

Νέα προειδοποίηση Σόϊμπλε προς την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύεται με την τρόικα.

 Όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag «η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον».

Προσθέτει ότι έχει επίγνωση της ευθύνης του για την σταθερότητα του ευρώ και ακόμα ότι ενώ θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, είναι γνωστός ότι δεν αφήνει κανέναν να τον εκφοβίσει ή να τον εκβιάσει.
Καλεί τους κύπριους αξιωματούχους να πουν την αλήθεια στο λαό ότι δηλαδή τόσο η δίκη του πρόταση όσο και αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν στην υπόθεση οι καταθέτες αλλά να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο με τις δύο κυριότερες τράπεζες και τις ζημιές να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αυτό - όμως - αναφέρει ο κ. Σόιμπλε οι κύπριοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν

Ο γερμανός υπουργός Οικονομιkών αναφέρει ακόμα ότι «μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».
Πηγή: skai.gr