Σκυλακάκης: Στα μέσα Απριλίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στα μέσα Απριλίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την σημερινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του Σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία 200.000 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, αποφάσισε «να ζητήσουμε το σύνολο των πόρων, που μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει με βάση τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού, δηλαδή 17.773.985.000 ευρώ επιδοτήσεις και 12.727.539.000 ευρώ χαμηλότοκα δάνεια».

Αναλυτικά όλη η δήλωση του Θ. Σκυλακάκη είναι η ακόλουθη:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσουμε το σύνολο των πόρων, που μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει με βάση τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού, δηλαδή 17.773.985.000 ευρώ επιδοτήσεις και 12.727.539.000 ευρώ χαμηλότοκα δάνεια. Τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στο δημόσιο χρέος θα είναι προσωρινή. Μεσοπρόθεσμα προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση του δημοσίου χρέους, τόσο μέσω των μόνιμων πρόσθετων δημοσίων εσόδων, όσο και λόγω της αλλαγής του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, καθώς θα αξιολογείται το Σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να υπάρξουν μικρές προσαρμογές, με βάση τα προβλεπόμενα από τον οικείο κανονισμό, όμως ο κορμός του θα παραμείνει αυτός που οριστικοποιήθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κλειδί του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και μέτρο της επιτυχίας μας, στη διαχείρισή του, είναι ότι προβλέπεται να δημιουργήσει μια σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% και μια μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000-200.000, που θα παραμείνουν στην οικονομία και μετά την ολοκλήρωσή του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για το σημαντικό αυτό βήμα όλους όσους δούλεψαν μέχρι τώρα στην κοινή προσπάθεια, τους υπουργούς και τις ομάδες των υπουργείων, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακη Σκέρτσο, τον γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού, τον γγ Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη και τον Διοικητική της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα».

   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ