Σημαντική πρόοδος για την πρώτη κατοικία αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, όμως οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό σημείο.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων που προσέρχονταν στην συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα της πρώτης κατοικίας αναμένεται να μπλοκάρει την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία για το καινούργιο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, προσθέτοντας πως διατηρεί θετική εικόνα για τις συζητήσεις.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά του σημείωσε πως θα ήταν πρόωρο να εγκριθεί σήμερα η αποδέσμευση της δόσης, όμως τόνισε πως η συμφωνία για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη είναι θέμα ημερών. Προσέθεσε ακόμα ότι από τα 16 προαπαιτούμενα που υπήρχαν τα 13 μπορούν πλέον να θεωρούνται λυμένα.

Έγινε σημαντική πρόοδος τις προηγούμενες ημέρες, όμως «δεν είμαστε ακόμα εκεί», σχολίασε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι η κύρια εκκρεμότητα που απομένει.

Νωρίτερα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως το Βερολίνο θα ταχθεί υπέρ της αναβολής της εκταμίευσης της δόσης τουλάχιστον έως το άτυπο Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που έχει συγκροτήσει και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο δίμηνο διασφαλίζουν πως έχει επαρκή ρευστότητα στα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, οι δυσκολίες στην εκταμίευση της δόσης μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, την στιγμή η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.
Πηγή: skai.gr