Σε υψηλό μηνός το ρούβλι μετά την πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας 

Σε υψηλό μηνός βρίσκεται το ρούβλι εν μέσω ελπίδων μετά την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε φθάνοντας πάνω από τα 88 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ τώρα βρίσκεται στα 87,75 ρούβλια. 

Ο δημοσιογράφος του Sky News Τζέιμς Σίλαρ ανέφερε ότι η εξέλιξη συνιστά αντανάκλαση της αισιοδοξίας στις αγορές γύρω από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία / συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - αλλά προφυλάσσεται από την υπερβολική ερμηνεία της. «Είναι ένα μέτρο ελπίδας, σίγουρα» τόνισε. 

«Είναι μια πολύ ασταθής κατάσταση, επομένως θα πρέπει να προσέχουμε να μην δίνουμε πάρα πολύ έμφαση σε αυτό» πρόσθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι οι αγορές σπεύδουν να «αρπάξουν» κάθε θετική φήμη. 

Αμέσως μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, έκανε βουτιά η τιμή του πετρελαίου, παρά την άνοδο που σημείωνε νωρίτερα.

Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,8%, με όλους τους κλάδους να σημειώνουν άνοδο, ενώ άλμα έκαναν και τα αμερικανικά futures, 

Κλίμα ευφορίας και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 2,68% στις 885,08 μονάδες και τις συναλλαγές στα 56,69 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τα κέρδη του λεπτό προς λεπτό.

Πριν από λίγη ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιφ » ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

Πηγή: skai.gr