Σε χαμηλό τριετίας θα πέσει φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με τους χαμηλότερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας το 2019, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπό την σκιά ανησυχιών πως η αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση «ξεφτίζει», το ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις προγενέστερες εκτιμήσεις του κατά 0,2 μονάδες.

Πρόκειται για την δεύτερη αναθεώρηση επί τα χείρω από το ΔΝΤ σε διάστημα τριών μηνών. Το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί οριακά, ανερχόμενος στο 3,6%.

Το Ταμείο προειδοποιεί πως υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία ακόμα μεγάλη πηγή ανησυχιών είναι το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Η παγκόσμια επιβράδυνση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φανερή στην ευρωζώνη, όπου το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη θα πέσει στο 1,6% – 0,3 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπε τον Οκτώβριο και 0,2 μονάδες χαμηλότερα από το 2018.

Κύριοι παράγοντες πίσω από την αναθεώρηση είναι η αποδυνάμωση της ανάπτυξης σε οικονομίες - ατμομηχανές όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Η έκθεση του ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για δύσκολες συζητήσεις στο ετήσιο φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr